management

Ako hodnotiť projekt

Ako hodnotiť projekt

Video: Hodnotenie IT projektov 2024, Júl

Video: Hodnotenie IT projektov 2024, Júl
Anonim

Chcete realizovať svoj nový nápad a neviete, kde začať? Na praktickú realizáciu vašej myšlienky budete určite potrebovať projekt. Aby ste však mohli svoj projekt zrealizovať v praxi a dosiahnuť zisk, musíte skutočne vyhodnotiť výšku potrebných investícií na jeho realizáciu. Hlavným kritériom pre hodnotenie projektu sú jeho náklady. Zahŕňa pravdepodobné celkové náklady na zdroje za vykonanie všetkých druhov práce, ktorú zabezpečuje váš projekt.

Image

Návod na použitie

1

Výpočty nákladov sa vykonávajú pre každú fázu projektu a. Prvou fázou je predbežné projektové (predbežné) posúdenie nákladov na projekt. Je potrebné vyhodnotiť „poradie veľkosti“ nákladov, pretože je stále nemožné skutočne určiť všetku potrebnú sumu práce na implementáciu projektu. Rozdiel od skutočnej hodnoty tu môže byť od - 25% do + 75%, presnejšie stanovenie nákladov v tomto štádiu je nepraktické.

2

Ďalej, počas realizácie projektu budete potrebovať presnejší odhad, takzvané odhadované náklady. Tento odhad môžete prijať s chybou od 10% do + 25%.

3

Posledným krokom je vykonanie konečného ocenenia projektu, t.j. prijatie základnej dohodnutej ceny. Táto predajná cena sa nemôže znížiť o viac ako 5% a prekročiť o viac ako 10%.

4

Existuje niekoľko všeobecne akceptovaných metód výpočtu nákladov na projekt, môžete si ich vybrať v závislosti na požadovanej presnosti a vašich možnostiach týkajúcich sa nákladov na výpočet. Pozrime sa na ne podrobnejšie.

5

Predbežnú metódu na hodnotenie projektových nákladov na prácu možno označiť „zhora nadol“. Môžete ho použiť na konsolidované odborné odhady nákladov požadovaných v počiatočných fázach projektu, keď ešte nemáte dostatok informácií o projekte. Pomocou tejto metódy je možné projekt vyhodnotiť pomocou jedného z ukazovateľov výkonnosti, ktorý si nebude vyžadovať veľké výdavky, ale nebude poskytovať vysoký stupeň presnosti, ktorá sa dá vypočítať len s podrobnejším hodnotením.

6

Konečné ocenenie projektu je možné určiť pomocou metódy zdola nahor. Táto metóda umožňuje odhadnúť náklady na podrobných úrovniach projektu a potom ich zhrnúť na všeobecnejších úrovniach s konečnou fázou - získať celkové odhadované náklady na celý projekt. Pri použití tejto metódy získate presnejšie výsledky, čím viac podrobností pridáte do úvahy. Náklady na vyššie uvedené hodnotenie však budú samozrejme vyššie.

7

Variácia ocenenia metódy „zhora nadol“ je „analógovou“ metódou. Názov hovorí sám za seba, t. je možné použiť existujúce údaje o nákladoch na predtým ukončené projekty. Takéto hodnotenie bude presnejšie, čím väčšia bude podobnosť medzi projektmi.

8

Ďalšou variáciou je parametrická metóda. Je potrebné nájsť taký parameter projektu, ktorý v prípade zmeny bude mať za následok rovnomerne rovnakú zmenu nákladov a celého projektu.

Odporúčaná