Obchodné riadenie

Kríza: 6 krokov k prežitiu firmy!

Kríza: 6 krokov k prežitiu firmy!

Video: EU missions – Adaptation to climate change 2024, Júl

Video: EU missions – Adaptation to climate change 2024, Júl
Anonim

Veľkou chybou je vykonávanie rovnakých akcií, pričom sa očakáva dosiahnutie rôznych výsledkov. Vedúci spoločnosti často v dobe prosperity a v ťažkých časoch používajú rovnaké nástroje riadenia. V tomto článku vám presne poviem, aké kroky udržia podnik nad vodou, prežijú krízu a pripravia sa na budúci rast.

Image

Každý hovorí o kríze, ale ako to ovplyvní vaše podnikanie?

Počet nových zákazníkov klesá? Vracia sa pravidelný zákazník stále menej? Znižuje sa priemerný účet? Dodávatelia zvýšili ceny? Cena logistiky vzrástla? Je ťažšie získať pôžičku? Sú v tíme demoralizované, stratené srdce, pochmúrne nálady?

Ak ide o vašu firmu, prečítajte si článok až do konca. Možno nájdete niečo užitočné pre seba, môžete použiť niektoré z odporúčaní, ktoré v ňom uvádzam, a napraviť existujúcu situáciu.

6 krokov na prežitie v kríze:

1. Optimalizácia nákladov.

Niet divu, že hovoria: „Nestrávil som to - zarobil som to!“ Čo sa dá a malo by sa uložiť:

Na neefektívnych zamestnancov. Kríza je skutočne obdobím, keď sa podnikanie zbaví tých zamestnancov, ktorí sa nerozvíjajú a neposilňujú, pričom zohrávajú úlohu balastu. Bremeno prepusteného zamestnanca je rozdelené medzi ostatných zamestnancov pri malom zvýšení platu. Prevažná časť platu prepusteného zamestnanca zostáva v rozpočte spoločnosti. Ďalšími úsporami sú dane a iné odpočty, ktoré už firma za ne neplatí. Pri bežných nákladoch. Zavedenie prísnej kontroly výdavkov (náklady na dopravu, kancelárske potreby, domáce chemikálie, pomôcky atď.) Prináša rýchly výsledok. Pri oceneniach zamestnancom. Ak sú bonusy vo vašom podnikaní viazané na predaj alebo čistý zisk, zníženie týchto ukazovateľov vás núti odmietnuť platiť bonusy. O obstarávaní a preprave materiálov. V čase krízy sa oplatí rozšíriť vaše zvyčajné hranice a zvážiť hľadanie ďalších dodávateľov, dopravcov a ďalších rozpočtových materiálov rovnakej kvality. Na firemných akciách. Nevzdávajte sa sviatkov vo všeobecnosti, bude to ďalej podkopávať morálku tímu. Avšak nahradiť výlet do drahej reštaurácie výletom do prírody je celkom možné navštíviť bowlingový klub alebo párty na pracovisku.

2. Sanácia zamestnancov.

V pravom slova zmysle je rehabilitácia uzdravením. V čase krízy je potrebné nielen zbaviť nedbanlivých zamestnancov, ale aj aktivovať tých, ktorí zostanú.

Tento cieľ sa dosahuje prostredníctvom: - podnikového školenia, - revízie a posilnenia motivačného systému, - neustáleho hľadania a prijímania najhodnotnejších a efektívnych zamestnancov.

Krízový čas vedie k zatvoreniu spoločností a uvoľňuje personál, o ktorom by sa mohlo snívať len v pokojnejších obdobiach hospodárstva. Nenechajte si ujsť príležitosť prilákať ich do svojho podnikania.

Školenie personálu je vždy efektívne, ale počas krízy je to obzvlášť potrebné. Vaši zamestnanci musia vlastniť najúčinnejšie techniky na prilákanie a udržanie zákazníkov, musia byť schopní ich používať.

Motivačný systém je téma, ktorú je v tomto článku veľmi ťažké odhaliť, ale jedna vec je istá: v prípade krízy by mala byť palica dlhšia a mrkva by mala byť sladšia!

3. Posilnenie reklamy!

Najčastejšou chybou, ktorú urobili manažéri, je znížiť rozpočet na reklamu v ťažkých časoch. K čomu vedie takáto politika? Počet nových zákazníkov sa už znížil, zisk klesol. Nedostatok reklamy povedie k tomu, že vaša spoločnosť bude zabudnutá a tok zákazníkov sa úplne vyčerpá. A to hrozí zničením podniku.

Ak ste sledovali efektívnosť reklamných médií, prerozdeľujte rozpočet na reklamu. Investujte viac do médií, ktoré vám prinášajú leví podiel zákazníkov. Zbavte sa neefektívnych zdrojov reklamy. Posilniť partizánsky marketing, ak nie je dostatok reklamných peňazí. Hlavnou vecou je, aby zákazníci na vás nezabudli!

Ak sa účtovníctvo neuskutočnilo, je čas začať to robiť. Správna reklama nie je len o výdavkoch. Toto je vaša investícia do budúcich ziskov.

4. Zlepšenie kvality tovaru a služieb.

Ľahko povedať, ťažké urobiť! Áno, rozumiem tomu. Ale zostať jedným z mnohých v kríze je stratová stratégia. Všetky zdroje by sa mali aktivovať, aby sa stali jednou z najlepších spoločností v danom segmente. Kvalita je zabezpečená hlavne tovarom a ľuďmi. Prilákanie najefektívnejšieho personálu do vášho podnikania, školenie zamestnancov a nájdenie najlepších materiálov a zdrojov je minimum, od ktorého môžete začať, usilovať sa o dokonalosť.

Prezrite si podrobnejšie svoje obchodné procesy: čo sa dá v súčasnosti zlepšiť, aby sa zabezpečila vyššia kvalita tovaru alebo služieb?

5. Zlepšenie kvality služieb.

Kvalitné služby nie sú o nič menej dôležité a možno dokonca viac ako kvalitné výrobky. Klient vám môže odpustiť nedostatok tovaru, ak sa ospravedlníte, vymeňte tovar a poskytnite kupujúcemu bonus za morálnu škodu. Ale neodpustí hrubosti a ľahostajnosti vašich zamestnancov.

Kvalitný servis je jasné splnenie jeho povinností voči zákazníkovi, dodržiavanie podmienok, cena, predmet predaja. To je srdečnosť a zdvorilosť vašich zamestnancov, túžba uľahčiť nákupný proces a výsledok je lepší ako jeho očakávania. Toto je pozornosť klienta aj po uskutočnení transakcie. Toto je dôraz na každú maličkosť, pretože vo veci kvalitného zákazníckeho servisu neexistujú maličkosti.

Aká je spokojnosť vašich zákazníkov so službami, ktoré poskytujete? Kríza - čas zistiť a zdvihnúť bar!

6. Zavedenie vernostného systému pre zákazníkov.

Táto položka priamo nadväzuje na predchádzajúcu. Zámerne som však zdôraznil potrebu zdôrazniť potrebu zavedenia SYSTÉMU, a nie jednorazové opatrenia pre náladu konkrétneho zamestnanca. Zamyslite sa, porozprávajte sa so svojimi zákazníkmi: možno chcú niečo viac ako vašu banálnu zľavu? Pravdepodobne tí z nich, ktorí už dlho používajú vaše služby alebo kupujú tovar, by chceli, aby sa ich pozornosť venovala vášmu podnikaniu?

Ak ste segmentovali stálych zákazníkov, potom viete, ktorý z nich sa k vám vracia častejšie ako ostatní, ktorí na návštevu opúšťajú najvýznamnejšiu sumu a ktorí vás odporúčajú svojim priateľom a známym. Dobre zavedený vernostný systém v spoločnosti je civilizovaný spôsob odmeňovania a poďakovania týmto ľuďom!

Dúfam, že vám tento článok pomohol. Ak v tom nájdete nejaké cenné nápady, implementujte ich hneď teraz! Prajem vám, aby vaše podnikanie nielen prežilo krízu, ale aj dosiahlo úspech a prosperitu!

Elena Trigub.

Odporúčaná