obchodné

Kto je zakladateľom spoločnosti

Obsah:

Kto je zakladateľom spoločnosti
Anonim

Každý podnik, aj keď je samostatným súkromným podnikateľom, vzniká na základe rozhodnutia o jeho založení, ktoré prijíma skupina jednotlivcov alebo právnických osôb alebo jednotlivec. Tieto fyzické a právnické osoby sú vlastníkmi tohto podniku a považujú sa za jeho zakladateľov. Ich zloženie sa nemení, pretože iba tí, ktorí stáli na počiatku hospodárskej činnosti tejto spoločnosti.

Image

Povinnosti zakladateľov

Nie je dostatočné rozhodnúť sa o založení podniku. Zákon stanovuje práva a povinnosti zakladateľov vo vzťahu k ich potomkom. Nesú zodpovednosť a riziká spojené nielen s vytvorením, ale aj s ďalšími činnosťami podniku, ako aj s jeho reorganizáciou a likvidáciou. Kompenzáciou je zisk rozdelený medzi zakladateľov.

Povinnosťou zakladateľa alebo spoluzakladateľov je vypracovať chartu nového podniku a vytvorenie základného imania. Tvoria ho majetkové alebo hotovostné akcie, ktoré investujú zakladatelia. Podiel na základnom imaní, ktorý vlastní každý zo zriaďovateľov, je uvedený v charte podniku av iných zakladajúcich dokumentoch.

Zakladatelia určia druh vlastníctva a druh činnosti, nájdu právnu adresu, na ktorej bude spoločnosť zaregistrovaná, ako aj miesto, kde budú umiestnené výrobné zariadenia. Musia vyplniť všetky doklady potrebné na registráciu vytvorenej právnickej osoby a predložiť ich daňovému úradu. Tieto dokumenty sú základom pre registráciu a registráciu podniku v zjednotenom štátnom registri právnických osôb na základe výpisu, z ktorého banka otvorí bežný účet, bez ktorého činnosti podniku nie sú jednoducho nemožné.

Zakladatelia v osobe zvoleného alebo vymenovaného manažéra sa zaoberajú otázkami vyhotovenia pečate a iných dokladov spoločnosti a vkladom schváleného kapitálu na bankový účet. Medzi ich povinnosti patrí aj príprava personálu, vyhľadávanie a výber kandidátov na voľné pracovné miesta.

Odporúčaná